logo samorzad

Bulgarian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Slovak Spanish Ukrainian

 

wojewodztwo lewe

mapa stronykontaktniepelnosprawni

Biuletyn Informacji Publicznej

stop-gmo

 

leksykon-podkarpackich-smakow-2013
 

 

 

 
 
rcl-rzdowe-centrum-legislacyjne-160x80a
 




Samorząd Województwa Podkarpackiego realizuje inwestycje przy udziale pożyczki z Banku Rozwoju Rady Europy

WYDANIE AKTUALNE PPS

pps 14 01

ARCHIWALNE PRZEGLĄDY

przeglad-sterta-160


 

 




 

Logowanie




 

130116 Podkarpackie-Smaki-Klaster16 stycznia 2013 roku rozpoczął swe funkcjonowanie nowy klaster - „Podkarpackie Smaki". Jego twórcami są rzeszowskie Stowarzyszenie „Pro Carpathia" oraz 20 przedsiębiorstw i instytucji z Podkarpacia. W uroczystości symbolicznie inicjującej działalność klastra udział wziął Lucjan Kuźniar, Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego.

Klaster „Podkarpackie Smaki" zrzesza wytwórców produktów tradycyjnych, regionalnych, lokalnych i ekologicznych z całego regionu. Lucjan Kuźniar, Członek Zarządu Województwa gratulował założycielom klastra, podkreślając jak ważne jest to wydarzenie i jak znaczące są perspektywy dla takich form zrzeszania się producentów

-  To przyszłość naszego rodzimego przetwórstwa żywności opartej o jakość i tradycję. Szczególnie dotyczy to małych przedsiębiorstw, często o charakterze rodzinnym, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Ze swej strony deklaruję wszelką pomoc w tym przedsięwzięciu – dodał Lucjan Kuźniar.

O idei klastra mówił Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia".

- Naszym zasadniczym celem będzie promowanie żywności produkowanej przez członków klastra. Pomysłów na to jest wiele, chcemy tworzyć wydawnictwa, prowadzić akcje informacyjne oraz działania public relations. Sięgniemy także po wspomaganie  samej dystrybucji, poprzez uruchomienie m.in. w karczmach sprzedaży produktów tradycyjnych pod logiem „Podkarpackie Smaki".

Jak podkreślali uczestnicy spotkania klaster już rozpoczął działalność. Na razie są to rozmowy dotyczące uruchomienia w regionalnych sieciach spożywczych półek z tradycyjnymi wyrobami, pod tym samym znakiem „Podkarpackich Smaków".

Ważnym elementem działania klastra będzie także poszukiwanie programów, których wdrożenie pozwoli producentom pozyskać środki na zakup maszyn i urządzeń, rozbudowę obiektów, ich remonty czy też dostosowywanie metod produkcji do obowiązujących norm sanitarnych. To ostatnie dotyczyć będzie tych, którzy np. uruchamiają dodatkową działalność.

Wśród członków klastra „Podkarpackie Smaki" znalazły się tak znane firmy z regionu jak :  ZM „Smak Górno" w Górnie, ZM „Jasiołka" z Dukli, Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jana Fołty z Markowej, Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN-PAJDA" z Jarosławia oraz Piekarnia „ANMAR" z Rogóźna.

Aleksandra Gorzelak – Nieduży
Kancelaria Zarządu